2013. szeptember 11., szerda

Lengyelország "zsemléje"


Tímea sok évig élt Angliában. Ha utaztunk valahova, és valahol meglátta e "zsemléket", akkor tuti, hogy ilyet kellett vennünk. Így elhatároztam, hogy megkísérlem elkészíteni Neki. Az igazság, hogy nem vagyok maradéktalanul elégedett, mert a kinézete nem az igazi...Persze leszúrásom megkaptam, miszerint az kit mozgat, ez rusztikus, házi, és az íze a lényeg. Nos, az ízével semmi baj nem volt az biztos.
Ma olvastam, hogy ez a közkedvelt péksütemény se nem angol, se nem amerikai, hanem lengyel "találmány", és ott terjedt el legelőször, ahol sok zsidó élt...Azt, hogy miért, azt nem sikerült kiderítenem.
Biztosan sokan, sokféleképpen készítettek már bagelt, az enyém így készült:

Hozzávalók:

600 g liszt
2 tk só
20 g cukor
1 tk olaj
10 g vaj
1 tojás
300 ml víz (langyos)
12,5 g élesztő (ez vagy egy fél instant, vagy egy 25 grammos friss fele, ha 50 grammos a friss, akkor negyede)

A főzéshez kell majd még 2-3 evőkanálnyi cukor, illetve mivel ezt meg szokták szórni magvakkal, magvak kellenek még. Hogy milyen, azt mindenki döntse el, lehet mák, cukor, mandula, bármi.


Elkészítés:

Egy tálban keverjük csomómentesre a tojást a cukrot az élesztővel, és a víz 3/4-ed részével. Adjuk hozzá az olajat, a vajat, majd a lisztet. A sót oldjuk fel a maradék vízben, és adjuk hozzá azt is. Dagasszunk tésztát a hozzávalókból. A dagasztás nem lesz egyszerű, de nem kell több víz, ne aggódjunk, csak gyúrjuk és gyúrjuk, el fog tűnni a liszt. Ha mégsem megy, akkor nagyon óvatosan, adjunk hozzá egy kevéske vizet, nehogy túlvizezzük...
Ha készen vagyunk, homogén, szépen kezelhető kis gombócot kaptunk, lisztezzük meg a tetejét, és takarjuk le légmentesen (mondjuk tegyük egy kelesztő tálba, vagy egy zacskóba) és hagyjuk békén jó 40 percig. Félidőben gyúrjuk át egyszer, hogy a tészta jobb állagú legyen. A 40 perc leteltével osszuk szét legalább 10 részre! Készítsünk golyókat belőlük, és hagyjuk 10 percig pihenni őket. Ha letelt,akkor sodorjuk ki, készítsünk "kukacokat belőlük, olyan 20-25 cm-eseket. Formázzuk meg őket, kör alakra, a két végét csípjük össze. Egy tepsire terítsünk konyharuhát, lisztezzük meg enyhén, erre helyezzük a bageleket. Majd takarjuk le őket egy épphogy nedves másik konyharuhával. Hagyjuk kelni őket fél órát!

Fél óra múlva kétszer akkora bagelek kacsintgatnak ránk :)
A sütőt kapcsoljuk be, melegítsük elő 220 fokra, és egy másik tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy lábosba forraljunk vizet a cukorral, és ebbe főzzük ki a bageleket, oldalanként 15- másodpercig. Ahogy letettük őket, ahhoz képest a tetejével kezdjük. Ha kész a "főzés", akkor egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket, megszórjuk bármivel, és 15 perc alatt megsülnek (aranybarna legyen, ugye a 15 perc csak irányszám, hisz minden sütő más).


Jó étvágyat hozzá, fogyaszthatjuk akár szendvicsként felvágottal, sajttal, vagy akár vajjal, lekvárral.

Ki hogy szeretné!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése