2014. február 25., kedd

Gyors vacsora 2.

Egy nehéz munkanap után, csak a gyors vacsora az, aminek nekiállunk. Tegnap hazaérvén éhes kis családom fogadott, hogy ők most azonnal enni akarnak, mert éhesek. Rengeteget nézelődök a neten, olvasok, gondolkodom, hiszen mint nagyon sok embernél, a vacsora nálunk is kényes történet. Én vallom, hogy fontos, hogy a család leüljön együtt, és vacsorázzanak. Ilyenkor lehet beszélgetni, megbeszélni az egész napot, esetleg tervezgetni.
Fáradtan, egész napos munka után senkinek nincs kedve órákat álldogálni a konyhában! De egy vajas kenyér elkészítése se tart sokkal rövidebb ideig, mint összedobni valami újat, valami laktatót, valami finomat. Higgyétek el, 30 perc nem a világ, és legalább normális étel kerül az asztalra esténként is! Nézzetek körül a hűtőben, a kenyér tartóban, esetleg a fagyasztóban, mert mindig van otthon valami, amiből gyorsan finomat lehet az asztalra varázsolni.
Ha valakinek nincs ötlete, szívesen segítek...Sőt, gondolkodom egy "könyvön, vagy kártyákon, ami az alapvető, otthon megtalálható alapanyagokból készíthető gyors vacsorákat tartalmazná. Ez még csak gondolat a fejemben, de ki tudja, lehet, egyszer megvalósul :)
2 gyors "receptet szeretnék megosztani veletek, amit mi, tegnap illetve tegnap előtt vacsoráztunk.
Az első egy egyszerű, zöldséges ragu, melyet magamnak feldobtam egy kis virslivel, és pitába töltve, sajttal megpakolva ettünk meg.
Hozzávalók:
2 db pita
1 paradicsom
1/2 cukkini
1/2 fej hagyma
2 ek babkonzerv
1 db virsli
sajt ízlés szerint
só, bors
kurkuma, vagy curry fűszer, vagy csak egyszerű zöldség fűszerkeverék, vagy bármi, amit szeretünk
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra, majd dinszteljük meg kevés olíva olajon. Közben a további zöldségeket, mert bármi lehet, ami van otthon, vágjuk kisebb kockákra, darabokra. Először a "keményebb zöldséget dobjuk a hagymára, nálunk ez a cukkini volt. Pároljuk, fűszerezzük. Ha már puhul, jöhet a paradicsom is. Kóstoljunk, sózzunk, borsozzunk, és amennyiben szükséges további fűszereket adhatunk hozzá. Akár friss bazsalikomot, oregánót, ha egy kicsit olaszosat szeretünk, de még egy kevés mentát is elbír véleményem szerint! A konzerv babot csak a végén tegyük bele, hiszen azt csak átmelegíteni kell, nem kell már puhulnia. Pároljuk össze a zöldségeket, az ízeket, ez maximum 10-15 percet vesz igénybe! Közben a pitát dobjuk a mikróba, 1 perc, és már ehetünk is. Ha nincs pitánk, akkor készítsünk pirítóst, azzal is tökéletes. Most, jobban belegondolva ez amolyan meleg bruschetta is lehet :) A virslit csak magamnak készítettem, félbe vágtam, és olajon gyorsan megsütöttem. Amennyiben mindenki enne belőle, karikázzuk fel, és süssük meg a karikákat, majd keverjük a raguba. A pitát töltsük meg a zöldséges raguval, egy kevés sajttal, és jó étvágyat.
Sajnos képet erről nem tudok becsatolni, mert ahogy írtam, Tímea és Lázár is már éhes volt nagyon, így inkább ettünk a fotózás helyett :-D
Jó étvágyat
A tegnapi napon, mivel még mindig voltak zöldségek a hűtőben, ugyanezen hozzávalókkal dolgoztam. Pluszban jött még 1 db tojás, illetve a megmaradt zsemlék.
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra.
A zsemlék tetején lyukat vágunk, és kiszedjük a belsejét úgy, hogy peremet hagyunk, hiszen meg fogjuk tölteni.
Egy tálba üssünk fel tojást, keverjük bele a kockára vágott zöldségeket, sonkát, vagy virslit, jó adag sajtot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A keverékkel töltsük meg a zsemléket, a tetejére szórjunk még a reszelt sajtból, és mehet a sütőbe. Süssük a zsemléket 10-15 percig, majd emeljük a hőmérsékletet, vagy kapcsoljuk meg a grillező funkciót, hogy a sajt megpiruljon.
1795743_672410639466967_548802201_n
Melegen, egy kis majonézzel, vagy ketchuppal (vagy mindkettővel) fogyasszuk.
Jó étvágyat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése