2014. április 20., vasárnap

Kulisszák mögött...

Tanulok...Próbálom fejleszteni magam, azaz nem teljes mértékben igaz ez... Kíváncsi vagyok az újra. Akarok valami újat hozni Pécsre! Újat, ami máshol már jól működik. Ehhez tudnom kell, hogyan működik, mitől működik.
Olvastam egy könyvet, abban az áll, hogy egy étteremhez 3 dolog nagyon fontos! A séf, a helyszín és a belsőépítészet.
Igen, saját helyet szeretnék, még mindig, és egyre jobban! Azt hiszem körvonalazódik is most már, hogy mi is az, amit szeretnék.
A legelején kezdem, vagyis a séf oldalon. ez első körben biztosan én lennék...Mert ki tudja jobban, hogy mit akarok, mint én magam??!!
Szóval ez volt az indíték, hogy belevágtam egy nagy "kalandba". Szerencsés ember vagyok, hiszen családom (feleségem, kisfiam, apósom és anyósom) mindenben támogatnak, segítenek.
Szóval, irány Budapest. Egy neves étterem, mely a Fine Dining kategóriában szerepel, és nem is akár hogyan. Ahol a séf egy szemtelenül fiatal úriember, akinek kiforrott egyénisége és elképzelése van, aki jelen pillanatban az ország legtehetségesebb fiatal séfje!
Mellette pallérozom tudásom, tőle igyekszem minél többet ellesni, tanulni. Közben figyelem, tanulmányozom az egész rendszert, hogy mi és hogyan szükségeltetik, hogy minden flottul működjön.
Nehéz, igen nehéz...Napi 15 óra, és akár hiszitek, akár nem, folyamatos munka, maximum 2x fél óra pihivel.
Közben az étterem "csak" 8 órát tart nyitva, de a konyha sosem pihen.
Miért??? Mert minden friss, nincs olyan, hogy fagyasztott ételt kapna valaki, nincs olyan, hogy tegnapról megmaradt. Maximum olyan van, hogy tegnap készítették, marinálták...
Minden nap más a "menü". Pont azért, hogy legyen értelme újból és újból visszatérni.
Aprócska konyhában 4-5 emberke sürög-forog reggeltől estig. Sosincs idegeskedés, sosincs kapkodás, még ha egyszerre 10 főnek is kell kiadni a rendelt fogást. Minden kiszámolva, kalkulálva, megtervezve!
Tökéletes gépezet, melybe ha apró porszem is kerül, a SÉF azonnal reagál, és megoldja. Hiszen lehetséges, hogy az esti szerviz közben elfogy az egyik főétel, de azonnal jelzi kifelé, hogy ne ajánlják, avagy gyorsan mást dob fel!
És még ezer és ezer dolog jut az eszembe, de inkább (nemsokára) megmutatom Nektek!

Aki teheti, mindenképpen kóstoljon bele a MÁK bistro ételeibe! Megéri, higgyétek el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése