2014. február 24., hétfő

"A" menü

Szeretném megosztani Veletek a kurzuson elkészített menüket, hátha valaki kedvet kap :)
"A" menü
Almás-Fahájas Sütőtök Krémleves
Hozzávalók:
  • 1 db közepes sütőtök, megtisztítva, felkockázva
  • 1 db közepes alma, megpucolva, felkockázva
  • 1 db közepes hagyma, apróra vágva
  • 1 ek cukor vagy méz
  • Bors
  • Fahéj
  • 1 l alaplé
  • 2 dl tej
  • 1 db joghurt
Elkészítés:
A felaprított hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd a felkockázott tököt és almát rászórjuk, fűszerezzük fahéjjal, a cukorral és a borssal. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Lefedjük, felforraljuk, majd közepes lángon főzzük, amíg a tök megpuhul (kb 20 perc).
Ha a tök megpuhult, vegyük le a tűzről. A tökből, és az almából egy keveset vegyünk ki, és tegyük félre. A többit egy botmixer segítségével pürésítsük. Tegyük vissza a tűzre, keverjük bele a tejet és a joghurtot, fűszerezzük, amennyiben szükséges, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett melegítsük fel. NE FORRALJUK!
Tálaláskor a félretett tökből és almából minden tányérba szedjünk, majd merjük rá a levest, díszítsük apróra vágott metélőhagymával.
Jó étvágyat
Három hagymás rizottó sült keszeggel

Hozzávalók:
  • 1 db közepes vöröshagyma, felaprítva
  • 1 db közepes lila hagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1,5-2 l alaplé
  • 450 g rizottó rizs
  • Olaj
  • 100 g parmezán sajt
  • Bors
  • 5 db kis keszeg „filé”
  • 1 citrom
  • 5 marék bébi spenót
  • 2 dl fehér bor
  • 150 g vaj
Elkészítés:
A felaprított hagymákat kevés olajon megdinszteljük, majd a rizst rászórjuk. Jól átforgatjuk az olajban. Ha mindenhol szépen csillog az olaj, akkor még picit „Pirítjuk” a rizst, majd felöntjük a borral, melyet felére forralunk! Aztán merőkanalanként hozzáadjuk az alaplevet. Egyszerre mindig csak 1 merőkanál alaplevet adunk hozzá, majd addig keverjük, amíg a rizs magába nem szívja, majd újabb 1 merőkanál alaplé, újra keverés. Aztán addig folytatjuk az alaplé+keverést, míg a rizs al dente állagú nem lesz. Vigyázni kell az utolsó adag alaplével, hogy ne áztassa el a rizst. A lényeg, hogy krémes, laza legyen az állaga. A végén ízlés szerint mehet a só és a bors, valamint egy jó adag a sajtból. A tetejére vajat csipkedünk, óvatosan átforgatjuk. Gyorsan elkészítjük hozzá a halat is, melyet jól beirdalunk, sózunk, borsozunk, és fele vaj fele olajban ropogósra sütünk. Tálaláskor a rizottó tetejére helyezzük a halat, körben egy kevés spenótot és egy gerezd citromot. Az egészet meglocsoljuk olíva olajjal.
Jó étvágyat. 
Mini panettone

Hozzávalók:
  • 2 db tojás + 1 db sárgája
  • 1 tk vanília aroma
  • 500 g liszt
  • 2 tasak szárított élesztő
  • 100 g porcukor
  • 2 dl meleg tej
  • 200 g puha vaj
  • 140 g aszalt gyümölcs
  • 100 g kandírozott citrushéj
  • Hideg tej a kenéshez
  • Mandula, mogyoró, dió forgács
Elkészítés:
A tojásokat a vaníliával felverjük egy tálban, egy másikban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, és egy csipet sót. Hozzáadjuk a meleg tejet, és a tojáskeveréket, majd egy fakanállal jól összedolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk, amíg a duplájára kel. Egy muffin sütőbe helyezzünk papírokat.
A vajat keverjük össze az aszalt gyümölcsökkel és a citrus héjakkal, majd keverjük a tésztába. A tésztát helyezzük a formákba! Takarjuk le, és hagyjuk újra kelni. Közben a sütőt melegítsük elő 190 fokra.
Ha teljesen megkelt a tésztánk, akkor óvatosan kenjük meg tejjel, szórjuk meg a forgáccsal, majd tegyük a sütőbe. Süssük 25-30 percig, amíg aranybarna lesz, és a tűpróbán átmegy.
Tálaláskor kevés porcukorral meghintve tegyük vendégeink elé.
Jó étvágyat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése