2014. február 24., hétfő

"B" menü

Íme a B menü, melyben ott van, egy elfeledett magyar karácsonyi leves!
Karácsonyi Borleves
Hozzávalók:
  • 650 ml száraz, félszáraz fehérbor (FONTOS, hogy olyan legyen, amit akár meg is innánk!!!)
  • 1 db citrom
  • 1 fahéj
  • 4 db szegfűszeg
  • 6 tojás
  • 150 g cukor
  • 200 ml főzőtejszín
  • 0,5 l tej
  • 4 ek cukor
  • Mazsola
Elkészítés:
Egy edénybe öntsük bele a bort, reszeljük rá a citrom héját, majd csavarjuk bele a levét is. Dobjuk a borba a fahéjat és a szegfűszeget, valamint adjunk hozzá 3 dl vizet is. Forraljuk fel az egészet. Amíg ez forr, egy másik edényben a tojás sárgákat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tejszínt. Amikor a bor felforrt, vegyük félre, hagyjuk kicsit hűlni, hogy ne legyen forró. Ha hűlt, vékony sugárban, nagyon óvatosan adagoljuk a sárgája keverékhez, folyamatos kevergetés mellett, majd tegyük vissza a tűzre, és alacsony lángon melegítsük át, de NE forraljuk. Ha átmelegedett, vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen. Amíg hűl, elkészítjük a habgaluskákat. A fehérjékből kezdjünk el kemény habot verni. A cukrot apránként, kanalankét adagoljuk, miközben folyamatosan megy a robotgép. És mindeközben kezdjük el forralni a tejet J Ha a tej felforrt, vegyük vissza alatta a lángot. A kemény habból 2 db kanál segítségével formáljunk kis felhőcskéket, és tegyük a tejbe. Óvatosan! Főzzük mindkét oldalát 2-2 percig.Ha elkészül, óvatosan helyezzük tányérra, és tegyük ezt is a hűtőbe a leves mellé.
Hidegen tálaljuk, a habgaluskát helyezzük a levesre, és szórjuk meg mazsolával.
Jó étvágyat
Balzsamos Szűz Sült Zöldségekkel, Kuszkusz ágyon

Hozzávalók:
  • 10 db szűzérme
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 dl fehérbor
  • 3 tk kakukkfű
  • 2 tk almaecet
  • 1 ek méz
  • Cayanne bors
  • Bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 cukkíni
  • 2 db répa
  • 2 db kaliforniai paprika
  • Áfonya
  • 1 dl vörös bor
  • 2 ek cukor
  • 1 dl víz
  • 250 g kuszkusz
  • 1 l alaplé
  • 1 ek vaj
  • Kakukkfű ág díszítéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjünk össze a marinádhoz 0,5 dl balzsamecetet, 0,5 dl fehérbort, 1,5 tk kakukkfüvet, az almaecettel, a mézzel a cayenne borssal. Mehet bele kevés só, kevés bors is.  Az érméket helyezzük bele, takarjuk le, és tegyük a hűtőbe 20 percre, majd ha ez letelt, ne felejtsük el kivenni, hogy sütés előtt szobahőmérsékletű legyen!
Amíg az érmék „fürdenek”, készítsük el az áfonya mártás. Egy lábosba tegyük bele az áfonyákat, öntsük rá a vizet, a vörösbort, adjunk hozzá cukrot, kevés kakukkfüvet egy csipet sót, és forraljuk óvatosan. Ha az áfonyák megfőttek, kezdenek „szétpukkadni”, akkor ha szükséges adjunk hozzá még egy kevés cukrot, valamint egy lötty vörösbort, és zárjuk le, tegyük félre.
Jöhet a köret, de ne felejtsük el kivenni a hűtőből az érméket J
A zöldségeket daraboljuk fel, nagyjából azonos méretűre. Készítsünk kevés balzsamecetből, fehérborból, olíva olajból egy kis marinádot a zöldségeknek is. Forgassuk bele őket. Serpenyőt hevítsük, majd mehetnek bele a zöldségek. Süssük őket meg, ha megsültek, öntsünk egy kevés marinádot a serpenyőbe, és forraljuk fel. Közben a forró alaplével öntsük le a kuszkuszt, ízesítsük ízlés szerint, fedjük le, hagyjuk elkészülni. Itt is nagyjából a 2:1 arányt kell tartani, mint a rizsnél.
Gyorsan süssük ki a hús érméket is, majd a tányérba készítsünk ágyat kuszkuszból, helyezzünk rá zöldségeket, és erre fektessük a húst. Locsoljuk meg az egészet az áfonya szósszal.
Jó étvágyat.
Vaníliás Tejberizs Pirított Mákkal

Hozzávalók:
  • 200 g rizs
  • 1 l tej
  • 1 kk só
  • 1 tk vanília aroma
  • 4 ek cukor
  • 2 ek pirított mák
  • 1 ü meggybefőtt
  • 3 ek cukor
  • ½ citrom leve
  • ½ dl rum
Elkészítés:
A tejet feltesszük forrni, beletesszük a rizst, a sót és a vanília aromát. Felforraljuk, majd takarékra vesszük, és folyamatos kevergetés mellett megfőzzük a rizst. Ha megfőtt, belekeverjük a cukrot, majd azonnal folpackkal lezárjuk, és hűtjük. A mákot serpenyőben egy percig pirítjuk, amíg illatos lesz, és a kihűlt rizsbe keverjük. Poharakba szedjük.
A meggybefőtt felét leturmixoljuk, majd lábosba öntjük. Felforraljuk, beletesszük a citrom levét, a cukrot, és főzzük, hogy picit sűrűsödjön. Beleöntjük a rumot, beleszórjuk a maradék meggyet, és néhány percig nagy lángon főzzük. Tálaláskor a tejberizsre kanalazzuk.
Jó étvágyat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése