2013. október 30., szerda

Spenótszuflé


Muszáj vagyok recepteket is közölni, mert a FB oldalon kéritek :-)
Azért ez nagyon jó érzés, be kell vallanom!
Friss spenót volt itthon, mi nagyon szeretjük, és ne feledkezzünk meg, hogy rengeteg jót tulajdonsága van, például az emberi szervezet számára szükséges vastartalma, élénkíti az agyműködést stb.

Egyszer már írtam ide is egy receptet a spenótos farfallét...
Most újra egy kicsit más jön, mint "főzelék".

Spenótszuflé...

Hozzávalók 4 személyre:

0,5 kg friss spenót
5 tojás
200 g sajt reszelve
1 dl főzőtejszín
1 gerezd fokhagyma
1/2 fej hagyma felaprítva
1 babérlevél
2 ek olaj
2 ek liszt
2 dl tej
vaj a forma kikenéséhez, zsemlemorzsa a szóráshoz

Elkészítés:
Az elkészítése teljesen olyan, mintha szuflét készítenénk, csak itt a csoki helyett spenótot alkalmazunk.
A formánkat vajazzuk ki, és szórjuk meg egyenletesen zsemlemorzsával, majd tegyük a hűtőbe felhasználásig.
A spenótot öblítsük le, és daraboljuk össze.
Egy serpenyőbe hevítsünk olajat, a fokhagyma felét préseljük az olajra, majd dobjuk rá a spenótot. Kevés só, kevés bors és kevés szerecsendió, fonnyasszuk meg, néhányszor forgassuk át!
Közben egy edénybe öntsük a tejet, tegyük bele az aprított hagymát, és préseljük bele a fokhagyma másik felét.Dobjuk bele a babérlevelet is. Főzzük közepes lángon, hogy a tejet átjárják az ízek. Időközben a spenótunk elkészül, öntsük fel a főzőtejszínnel, és egyszer forraljuk fel, majd tegyük félre.
A tej ne forrjon fel, arra figyeljünk, csak főjön. Egy másik edénybe tegyük bele az olajat, forrósítsuk fel, majd szórjuk rá a lisztet, és kevergetve készítsünk világos rántást!
Ha ez kész, akkor a tejet óvatosan, fokozatosan öntsük rá, és készítsük el a besamelmártás jellegű mártásunkat. Fokozatosan adagoljuk a tejet, és folyamatosan kevergessük, hogy ne legyen csomós. Ha készen van, kevés sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsük ezt is.
A tojásokat válasszuk szét, az egyik tálba mehet a fehérje, a másikba a sárgája. A sárgájához adjuk hozzá a reszelt sajtot, és a mártás felét. Jól keverjük össze. Majd adjuk hozzá a spenótot és a mártás másik felét, újra keverjük jól össze.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A fehérjéből, pici só hozzáadással verjünk kemény habot. A hab egy harmadával keverjük el a spenótos masszánkat, majd a maradék 2/3-ot már óvatosan keverjük bele!
Elővehetjük a hűtőből a formát, és ebbe öntsük át az elkészült spenótos masszát, csak 3/4-ig töltsük a formát, mert meg fog emelkedni, és tegyük a már meleg sütőbe.
35-40 perc alatt megsül a szuflénk, ne ijedjünk meg, ha picit megreped a teteje, az normális.
A sütő ajtaját ne nyitogassuk, nehogy összeessen a szuflé.
Ha elkészül, azonnal, forrón tálaljuk, mert 5 perc után sajnos mindenképp összeesik :(

Jó étvágyat kívánok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése