2013. október 27., vasárnap

Őszi ízek, őszi színek



Van a blogon egy fánk recept. Egy kicsit átalakítottam, olyan profiterol szerűvé, bár be kell vallanom, elrontottam...Nem lett elég "kemény" a tészta, így nem lettek szépek a sütik. Ámbár finomak lettek :-D
A hozzávalók és az elkészítés nagyon hasonló, itt van egy kis tej, egy kis víz, több vaj és nem olajban, hanem sütőben sütjük.
Almahabot képzeltem el hozzá, hiszen ősz van! És a végén meglocsoltuk egy kis karamell öntettel.
Csodás volt, már amikor az almát pároltam, meg akartam kóstolni, Tímeáék pedig alig várták, hogy elkészüljön, olyan illatok szálltak a konyhából...
A menü ezzel teljesedett ki, mely brokkoli krémlevesből, és vegetáriánus curry-ből állt.

Hozzávalók a tésztához:

1,5 dl tej
1,5 dl víz
1 ek cukor
1 kk só
150 g liszt
100 g vaj
3 tojás

Elkészítés:

A tejet és a vizet a cukorral és a sóval egy edénybe rakjuk, és közepes lángon elkezdjük melegíteni. Ha elolvadtak, akkor beledobjuk a vajat. Ha a vaj is elolvadt, akkor egy kicsit még hagyjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a lisztet. Addig keverjük, amíg szép, egynemű és fényes lesz. Ha ez megvan, tegyük félre hűlni. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a tepsibe készítsük bele a sütőpapírt.
Amikor picit hűlt, egyenként üssük bele a tojásokat, és keverjük jól össze. Szép, alakítható masszát kell kapnunk, melyet habzsákból ki tudunk nyomni. "Lapátoljuk" át a masszát a habzsákba, melyre sima kinyomót helyezzünk. Ha nincs, megoldható egy zacskóval is, melynek egyik sarkát levágjuk, úgy, hogy cca 1 cm átmérőjű legyen a nyílásunk.
Nyomjunk kis kupolákat (ezzel a recepttel már lehet, én 4 tojást tettem bele, sajnos híg lett a masszám) a sütőpapírra. A tetejét mindnek kenjük le egy pici vízzel.
Mehet a sütőbe, 15-20 perc alatt megsülnek. Fontos, hogy a sütőt ne nyitogassuk, mert összeesnek. Ha megsültek, akkor kapcsoljuk ki, és hagyjuk még benn picit őket!

Almahab hozzávalók:

2 db alma, meghámozva, kockára vágva
2 db fahéj rúd
4 ek cukor
1/2 citrom leve
0,5 dl víz
2 ek porcukor
2 dl habtejszín

Elkészítés:

A kicsumázott, megpucolt és kockára vágott almákat a cukorral, a fahéjjal és a citromlével feltesszük főzni, párolódni. Ha megpuhult az alma, akkor a fahéjat vegyük ki, a többit pürésítsük össze! Finomra, szinte már bébiétel szerűre!
A habtejszínt a leírás szerint készítsük el, jó keményre, majd keverjük bele az alma pürét! Felhasználás előtt tegyük még hűtőbe.

Akár meg is tölthetjük a sütiket, de két kanállal is megformálhatjuk, és fogyaszthatjuk külön is :)

Jó étvágyat mindenkinek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése