2013. augusztus 1., csütörtök

Édes Zsemlécskék


Hirtelen felindulásom volt...édes péksüteményre vágytam, de nem a klasszikusokra.
"Zsemléket" készítettem, de szintén nem klasszikust, csak falatnyiakat szerettem volna. A muffin forma tökéletesnek bizonyult, mint már jó párszor, hogy nem csak muffin készíthető benne!
De természetesen bármiben süthető, bár, majd ha valaki kipróbálja látja, hogy a tésztája nem a szokásos kemény, nehéz tészta, hanem könnyű, és kicsit folyékonyabb, így arra nem alkalmas, hogy tényleges zsemléket formázva süssük meg. Szükséges valami, amibe beleöntjük.


Hozzávalók: 16 db

500 g liszt
1 cs sütőpor
1 tk só
1,5 ek olíva olaj
2 ek méz
300 ml langyos víz


Elkészítés:

Pofon egyszerű, mindent bele egy tálba, és jól keverjük össze :-D
Ha túl folyósnak érezzük, egy kevés lisztet adhatunk hozzá, ha pedig túl keménynek, pár csepp vízzel lágyítsuk!
A formát kenjük ki olajjal, vagy vajjal, vagy ha muffin formát használunk, mehet bele a papír. Oszlassuk el benne a tésztát, majd takarjuk le (ne konyharuhával, mert ráragad a tészta, legyen mondjuk sütőpapír, és arra a konyharuha), hagyjuk kelni fél órát!
Ha letelt a fél óra, akkor mehet a sütőbe, de előtte a tetejét kenjük meg tejjel. Nem előmelegítettbe, hanem csak most kapcsoljuk be! 160 fokon 20-25 perc. A vége felé a hőmérsékletet emeljük meg 180 fokra, hogy szépen megpiruljanak.

Akinek van kedve, bármivel ékesítheti, de ne tegyetek úgy, ahogy én, a napraforgó nem passzol az édes tésztához :-)
Cukorral érdemes megszórni, szépen rá fog karamellízáldni, vagy bármi, ami eszetekbe jut, mák, dió, mandula... Bármi.


Jó étvágyat, frissen, melegen vajjal és lekvárral... Mmmmmmmmmmmmmmmm

Yummi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése