2013. április 7., vasárnap

Rapid Cipó


A hétvégén Édesanyáméknál voltunk vendégségbe, és hazaérve jutott eszembe, hogy nincs otthon kenyér.
A boltba nem volt kedvem elugrani, de sütni nagy kedvem volt, hiszen az elmúlt héten hanyagoltam a főzést (időhiány miatt), így gyorsan összedobtam egy cipót! A lényeg a gyorson volt, hiszen már éhesek voltunk, és nem volt kedvem órákig keleszteni...
Mindennel együtt 45-50 perc alatt készen van ez a cipócska, ajánlom mindenkinek, aki egy egyszerű de annál finomabb kenyérre vágyik. Nos, nézzük:


Hozzávalók:

500 g liszt
1 tojás
50 g olvasztott vaj
200 g natúr joghurt
2 tk cukor
1 cs sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 fej közepes hagyma (vagy bármi, amit szeretnénk, olíva bogyó, szárított paradicsom stb)
1 csipet só


Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A hagymát szeleteljük fel, és szedjük szét. Egy nagyobb tálba öntsük bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát.Keverjük át, hogy az alapanyagok eloszoljanak. Adjuk hozzá a hagymát, és azzal is forgassuk át!
Az olvasztott vajat keverjük össze egy másik edényben a tojással és a joghurttal.
Apránként adagoljuk a lisztkeverékhez, és gyúrjuk össze a kenyeret. Amennyiben szükséges, kevés joghurt avagy liszt hozzáadásával dolgozhatunk.Eddig nagyjából 6 perc telt el :-)
Egy tepsire helyezzünk sütőpapírt, a tésztából ízlésünk szerint készítsünk cipó formát. Helyezzük a sütőpapírra, a tetejét éles késsel pár helyen karcoljuk meg, és vízzel fröcsköljük meg.
Nagyjából 40-45 perc alatt szépen megsül. Fontos, hogy kicsit lapítsuk el, hogy a belseje is szépen átsüljön. Nem kell aggódni, a sütőpor dolgozni fog, meg fog emelkedni a cipónk :-)
Melegen nagyon finom, mi csak úgy natúran, vajjal ettük.

Jó étvágyat kívánok Mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése