2013. március 6., szerda

Mascarpone Sajttorta Gránátalmával





Nagy kedvenc a sajttorta az emberek körében. Szinte minden étteremben lehet kapni, és vagy ezer féle változatban készítik. Kicsit készülvén a hétvégére, én is sütöttem egyet. Nem egy gyors desszert, de megéri kivárni, az biztos :-)



Hozzávalók:

600 g krémsajt(mascarpone) szoba hőmérsékletű
1 db gránátalma
4 db tojás szoba hőmérsékletű
2 bögre kukorica liszt
2 bögre barna cukor
1 tk vanília aroma
1/2 citrom héja
100 g vaj szoba hőmérsékletű
1 nagy tejföl


Elkészítés:


A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy tálba tegyük a vajat, és géppel verjük habosra. Adjunk hozzá 1/4 bögre cukrot, és keverjük jól össze, jöhet 1 db tojás, ezzel is keverjük össze jól..Majd  a kukorica liszt! Szórjunk a tálba 1 és 1/4-ed bögre lisztet, és ezzel is keverjük jól össze. Felezzük meg a tésztát, az egyik felét rakjuk a hűtőbe!
Egy 26 cm átmérőjű sütiformáról vegyük le az oldalát, az aljára tegyünk sütőpapírt, és az előhagyott tésztát nyújtsuk rá! Süssük 10 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg a tészta sül, vegyünk elő egy nagyobb tálat, és tegyük bele a mascarponét, keverjünk hozzá 1 és 1/4-ed bögre cukrot. Géppel keverhetjük ezt is, amíg folyékony nem lesz. Alacsony fordulaton keverjük hozzá a megmaradt kukorica lisztet, és a megmaradt 3 db tojást és a vanília aromát, egyszerre. Keverjük jól össze. Ha ezzel készen vagyunk, keverjük hozzá a tejföl felét és a citrom héjat, valamint a gránátalma 3/4-edét.
Ha a tészta megsült, vegyük vissza a hőfokot 160-ra, hagyjuk teljesen kihűlni! Tegyük a sütiforma oldalát a helyére. Vegyük elő a hűtőből a másik fél tésztát, és a forma 3/4-éig szépen rakjuk körbe vele az oldalát. Ha ezzel készen vagyunk, akkor az elkészült sajtkrémet öntsük bele.
160 fokon süssük 65 percig, vagy amíg a széle fel nem puffad, és a közepe szépen mozog, ha megrázzuk kicsit.
A maradék tejfölt, cukrot, egy kevés vanília aromát, citrom héjat keverjünk jól össze. Ha elkészült a torta, vegyük ki a sütőből, és kenjük meg ezzel a mázzal. Tipp: a szélére rakjuk, és onnan befelé húzzuk egy spatulával :-)
Tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 10 percig!




Ha letelt a 10 perc, akkor kapcsoljuk ki, és kicsit pihentessük még benn.5-6 perc után vegyük ki, és hűtsük 10 percig.
Jó hír, hogy a torta elkészült, rossz hír, hogy nem tudjuk még megkóstolni :-D
10 perc után a forma oldala levehető, de szükséges még cca 4 órát pihentetni, hogy szépen szeletelhető legyen!
Ebből az adagból nagyjából 16 szeletet tudunk vágni, persze függ attól, hogy ki mekkorákat vág :-)

Jó étvágyat kívánok hozzá



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése