2012. december 31., hétfő

Édes csípős sertés
Sajnos a rengeteg munka miatt nincs annyi időm sütni-főzni, mint amennyit szeretnék, de azért néha beszabadulok a konyhába :-)
Most egy kis keleties receptet szeretnék megosztani Veletek! Mi szeretjük a csípőset és az édeset is, így összekombináltuk! Biztosan vannak erre nagyon jó receptek, én 99 %-ban a saját fejem után megyek. Persze előzmények mindig vannak, ettem valahol, olvastam, vagy valaki mesélte. Ilyenkor elkezd járni az okos kis buksim, hogy én hogyan is csinálnám ezt meg.

Szeretem a keleti dolgokat, a hiedelmeket, a tradícióikat (válogatás nélkül thai, kínai,japán..) így hallomásból tudom, hogy náluk ez nagy divat!
Gondoltam kipróbálom, nekem hogyan sikerül :-)

Felcsaptam a hűtőt, és találtam sertéscombot, gondoltam, ez tökéletes lesz! Gyors bevásárlás, mert ugye keleten a rizs a divat, sajnos én azt annyira nem szeretem, krumplit meg mégsem készíthetek hozzá!!!
Zöldségesnél vásárolgattam, gondolván ez mind megfelel köretnek...
A többi hozzávaló megtalálható otthon, így nem kellett sok időt eltöltenem vásárolgatással.

Nézzük, hogyan s miből készítettem el (ne haragudjatok, mennyiségekkel mindig bajban vagyok...)


Hozzávalók:

0,5 kg sertéscomb
olíva olaj
chili
méz
szezámmag
bambuszrügy (jó a konzerv is)
2 db répa
1 db paprika
kis darab káposzta
2 gerezd fokhagyma
1 szál póréhagyma
szójaszósz
1 dl fehér, száraz bor

Elkészítés:

A combot vágjuk egyenlő méretű kockákra. Egy tálba öntsük 2 ek szójaszószt, egy kevés olíva olajat, ízlés szerint chilit és mézet!Ki mennyire szereti csípősen illetve édesen :-)
Ebbe a "pácba" tegyük a kockára vágott húst, hagyjuk kicsit érlelődni.
A zöldségeket tisztítsuk meg, és vágjuk őket juliennere (gyufaszálszerű vékonyra). Én ezeket blansíroztam (leforráztam), hogy roppanósak maradjanak.

Egy edénybe tegyünk olíva olajat, majd a húsit szedjük át bele, a pácot ne, és süssük meg hirtelen, hogy fehéredjen ki a hús. Majd a páclevet merjük rá, és abban is egy forrásig "főzzük".
Közben egy másik edényben, olíva olajon épp hogy pirítsuk meg a zöldségeket is, ezeket közben locsoljuk meg szójaszósszal.

A húst szedjük tányérokra, tegyük mellé a zöldségeket. Az edényben maradt levet öntsük fel egy kevés borral, és sűrítsük be, készítsünk belőle egy kis szószt!
A szósszal a húst meglocsolva, majd az egészet kevés pirított, (vagy nem) szezámmaggal megszórva tálaljuk.


Jó étvágyat hozzá

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése