Ma is kellene enni valamit, de ugyebár a fantasztikus népi hiedelmek miatt ez nehézkes.
Se szárnyas, se hal...
A legtöbbször a főzés mindig ad-hoc jellegű, azaz ami itthon van, igyekszem abból elkészíteni az ebédet.
Feleségem épp kisfiúnkat eteti (anyatejjel), így a szokásos lencse kilőve. A cékla tele van jótékony anyagokkal, ami szükséges a szoptatós anyáknak, így arra esett a választás. Ez egy Magyarországon nagyon hanyagolt zöldség, pedig ha kicsit gondolkodunk, szinte mindenhogyan elkészíthető!
Cseréljük a burgonyát, és helyettesítsük bátran, például céklával...
Nos, a sült cékla...
Hozzávalók:
cékla
só
bors
rozmaring (lehetőleg friss)
fokhagyma
olíva olaj
Én a gyorsaság miatt félkész céklából készítettem, amiket cikkekre vágunk, majd egy hőálló tálba rakjuk. Hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket, tépkedünk rá rozmaringot, és meglocsoljuk az egészet olívaolajjal.Összekeverjük és hagyjuk kicsit állni.
A sütőt előmelegítjük 160-170 fokra, és a céklát 35-45 perc alatt megsütjük! Én a vége felé szórtam rá egy kis sajtot...
Bármihez megfelelő köret! Jó Étvágyat!
A mai főétel lényege tehát már elkészült, mivel a fagyasztóban csirke comb, szárny és pulyka nyak volt, így keresgélnem kellett még, hisz ezeket nem ehetjük ma!
És meglett :-)
Találtam tarját! Tökéletes, megsütjük és mehet a céklához társként.
Na de hogyan süssük, hiszen hagyományos, fokhagymás, vagy mustáros nem jöhet szóba, túl snassz lenne.
Ezért gondolkodtam, és csak csináltam...
Hozzávalók:
Tarja (szeletben)
fokhagyma
borsikafű
só
bors
Tarját kiolvasztjuk :-), sóval, borssal megszórjuk mindkét oldalát, majd egy második hőálló tálba helyezzük.
Én karikáztam mellé pár krumplit is, ne érezze egyedül magát :-)
Az egészet megszórjuk borsikafűvel, és tépkedünk rá pár rozmaringlevelet. A fokhagymából "tüskéket" vágunk, és pár helyen megtűzdeljük vele a húst.
Meglocsoljuk olívaolajjal, majd egy kis vizet öntünk alá és lefedjük alufóliával.
A sütőt előmelegítjük, 180-200 fokra, és ebben sütjük a húst és a krumplit.
Amikor a hús átfőtt, megpuhult, levesszük az alufóliát, és készre sütjük a húst.
A tálalás mindenki egyéni ízlésére van bízva ;-)
Készítettem az egészhez Tócsit is, és persze ezt sem a hagyományos formában, ahogy Nagymama szereti :-D
Hozzávalók:
1 Tejföl
só
fokhagyma
borsikafű
rozmaring
1/2 kg burgonya
2 db tojás
rizsliszt
A tejfölben elkeverjük a fokhagymát, a sót, és a zöld-fűszereket. A krumplit belereszeljük ebbe az egyvelegbe. Én egy adagot a kisebb lyukon, egy másikat a nagyobb lyukon reszeltem.
Majd hozzáadunk annyi rizslisztet (a sima liszt is jó), hogy az állaga olyan legyen, mint a nokedlié.
Bő olajban aranybarnára sütjük!
Minden ételnél a mennyiségek változtathatóak, személyfüggőek, ezért is nem szívesen írom le az adagokat, ja és persze azért sem, mert sosem méricskélek, érzésre fűszerezek...És mindenkinek ezt ajánlom!
cékla sütés előtt
sül a Tócsi
Megsült a husi Az ebéd tálalva :-)
cékla sütés előtt
Cékla sütés után
Megsült a husi Az ebéd tálalva :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése