2013. január 5., szombat

Kakukkfüves Sütőtök krémleves






Tegnapelőtt Tímea megkívánta a sütőtököt! Amikor szezonja van, rengeteg fogy nálunk, mindketten szeretjük édesen és fűszeresen is!
Talán majd egyszer ezt is érdemes lesz leírni, hogy azok hogyan készülnek, illetve hogy hány féle formában érdemes használni a sütőtököt...(ma még jön egy)

Nos ezen felbuzdulva, Tímea kitalálta, hogy enne egy kis sütőtök krémlevest. Értem én hogy enne, de sima egyszerű natúr már nálunk nem jöhet szóba...
Hogy is van, mivel is szoktuk fűszerezni, ha sütjük???Ja igen, kakukkfűvel!OK, akkor hajrá...


Hozzávalók:

1 db sütőtök cca 1,5 kg (ha nagyobb az sem baj, sűrűbb, krémesebb lesz a leves, vagy az egyik feléből lesz leves, a másikból köret, saláta miegymás)
1-2 db krumpli
1 db alma
méz
1 db póréhagyma
1-1,5 l zöldségleves alaplé

bors
szerecsendió
vaj
kakukkfű
1 dl tejszín

Elkészítése:
A tököt süssük meg, 200 fokon egy óra alatt megsül, mi félbevágjuk, meglocsoljuk mézzel és úgy sütjük.
A hagymát felkarikázzuk, és egy edénybe a vajjal együtt, egy időben belerakjuk, és dinszteljük. Megszórjuk (friss) kakukkfűvel, és amikor már puha, átlátszó, mézzel meglocsoljuk! Karamellizáljuk kicsit, majd felöntjük az alaplével (mivel tegnap nem készítettem zöldséglevest, ezért gyorsan kockából csináltam alaplevet). Ebbe belerakjuk a megpucolt és felkockázott krumplit és almát, és közepes lángon addig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul. Időközben elkészül a tök is, így ha megpuhult a krumpli, a tök belsejét belekanalazzuk a levesbe! Turmix géppel pépesítjük, majd sózzuk, borsozzuk, meghintjük szerecsendióval!
Átforraljuk az egészet, majd ha szeretjük (mi igen) kevés főzőtejszínnel lágyítjuk...
Szárított hagymakarikákkal, és tökmagolajjal tálaltam, de a pirított tökmagtól a sonkachipsen keresztül bármit adhatunk hozzá.

Jó étvágyat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése