2014. március 25., kedd

Alap pite tészta

Sokszor használom, ezt az alapot, hiszen rengeteg mindennel lehet tölteni, de én már például alkalmaztam mártogatós "tartónak" is. Mutatósabb volt, mint egy tányér, vagy üvegedény.
Amit leírok, az egy egyszerű változata, a végeredményhez mérten lehet édesre, fűszeresre is készíteni. Ebből a mennyiséghez egy 26 cm-s formát használjunk, egy rétegben be tudjuk teríteni.

Hozzávalók:
200 g liszt
1 csipet só
100 g vaj, kis darabokra vágva
4-5 ek hideg víz

Elkészítés:
Az átszitált lisztet tálba rakjuk, megsózzuk, majd beletesszük a vajat. (Ha használunk valamilyen fűszert, vagy cukrot, még ebben a fázisban adjuk hozzá). Kézzel összedolgozzuk, hogy morzsás legyen. Amíg nem morzsás, ne adjuk hozzá a vizet, muszáj, hogy a vaj mindenhova eljusson. Ha van késes robotgépünk, az sokat segíthet ebben a folyamatban.
Majd apránként adjuk hozzá a vizet, és gyúrjunk tésztát. Figyeljünk, mert liszttől, vajtól függő, hogy mennyi vizet vesz fel. Gyúrjuk jól össze, majd formáljunk belőle egy gombócot, tegyük folpackba, és felhasználásig tároljuk hűtőben. Akár le is fagyaszthatjuk.
Megfelelő formára nyújtva használjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése