2013. július 8., hétfő

Citromos posset rebarbara jammel ( és egy kis frissítő)


Panna cottát már tudunk készíteni, és azt tapasztaltam, hogy ez nagy kedvenc.
Íme egy sokkal egyszerűbb, mely a panna cotta angol megfelelője. A Posset egy pohárdesszert, magyarul tejszínkrém. Az alaprecept önmagában is egyszerűen fenomenális, könnyű, frissítő, de feldobtam egy kis rebarbarával.

Hozzávalók (4 személyre):

400 ml főzőtejszín
120 g porcukor
1 tk vanília aroma vagy 1 db vanília rúd
1,5 citrom leve


A rebarbara jamhez:

2 szál rebarbara
2 dl víz
a citromok héja
1/2 citrom leve
2 ek barna cukor

Elkészítés:

Öntsük egy edénybe a tejszínt, szórjuk bele a porcukrot, illetve dobjuk bele a vanília rudat, vagy az aromát. Forraljuk fel! Kevergessük, nehogy a cukor leégjen az aljára.
Ha felforrt, és vanília rudat használtunk, akkor azt vegyük ki. Hagyjuk hűlni.
Közben egy edénybe reszeljük le a 1,5 citrom héját, öntsünk rá 2 dl vizet, tegyük bele a cukrot. A rebarbarát darabuljuk fel, 5 cm-s darabokra, és azt is tegyük az edénybe.
A citromok levét kicsavarjuk, és félét ráöntjük a rebarbarára. Elkezdjük főzni, közepes lángon. Addig főzzük, amíg a rebarbara megpuhul.
Közben már hűlt eleget a posset. Óvatosan keverjük bele a maradék citrom levet. Nem kell megijedni, kémiai reakció indul be, a citrom leve összehúzza a tejszínt. Egy finom elegyet kapunk.
Öntsük 4 pohárba a krémet, és tegyük hűtőbe.
Ha a rebarbarák megpuhultak vegyük le a tűzről. Tegyük át őket egy turmix gépbe, a lé felét öntsük rá, és turmixoljuk össze. Kicsit ezt is hagyjuk hűlni, majd tálalás előtt öntsük rá a posset tetejére.
Én tettem félre pár darab főtt rebarbarát, hogy tudjam díszíteni.

NE öntsük ki a megmaradt levet, hiszen "melléktermék" ugyan, de tökéletes frissítő! Mint szörp használjuk :)

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése